Pages

.::All BoUt My LiFe::.


Friday, November 19, 2010

FAKTA-FAKTA MENARIK


fakta2 ni semua d perolehi d sebuah majalahterbest antara benua..hehee
kredit to: Majalah APO?

1) sesetengah labah2 boleh mempunyai mata sehingga 8 kesemuanya.

2) lebah dikenali boleh membantu penyakit keradangan. pada hari biasa, seekor lebah mampu bertelur sehingga 1500 telur sehari.

3) satu2nya alat muzik yang boleh dimainkan tanpa menyentuhny ialah theremin.
4) Brian Epstein asalny seorg pemilik kedai rekod di London namun kemudianny menguruskn kumpulan 'The Silver Beatles' yg kemudianny dtukatkn kpda 'The Beatles'.

5) sel2 darah merah biasany akan hidup sehingga tempoh 4 bulan iaitu ia bergerak ke paru2 dan tisu2ny lain sebanyak 75000 kali sebelum mati.

6) penyanyi utama dalam sebuah opera dipanggil primadona.

7) blaus sutera mahupun baju sutera yang kita bayar dengan harga yg mahal itu sebenarnya boleh kita anggap sebagai ludah ulat.

8) waktu yg paling sesuai utk menyembur racun serangga ialah pada pukul 4 petang kerana pada itulah serangga paling tidak berdaya bertahan.
9) label antarabangsa dalam muzik iaitu EMI sebenarnya bermaksud 'Electrical and Musical Instruments'.

10) secara puratanya manusia boleh hidup tanpa air selama 11 hari, itupun dengan mengendalikan suhu berada pada 60 darjah Fahrenheit.

11) diabetes mula dikesan kaitannya dengan metabolisme gula bila ahli kimia Micheal Eugene Chevreul mendapati air kencing pesakit diabetes meyamai gula anggur.

12) seorang pemuda dari Nuremberg, German tidak mempunyai kaki, tangan, peha dan hanya mempunyai ketinggian 29 inci tp boleh bermain 4 jenis alat muzik termasuk bagpipe, seorang ahli kaligrafi yang mahir dan juga ahli silap mata yang sangat terkenal di zamannya pada pertengahan kurun ke 18.

13) raja rama2 mempunyai deria merasa 12000 kali lebih sensitif berbanding keupayaan manusia.

14) semut boleh hidup di dalam air selama 2 minggu.tp minum air yg ada semut boleh buat otak menjadi lupa.

15) semut dikatakan akan mengeliat bila mereka bangun. malahan mereka juga dikatakan menguap sepertimana manusia sebelum melakukan sebarang pekerjaan pada permulaan hari.


dannnnnn........fakta yg terakhir dragon ball ada 7 bijik semuanya...
hahahaahaaaaaaa....

No comments:

Post a Comment